Keuzewijzer elektrische fiets | M-Bike

Keuzewijzer elektrische fiets

Keuzewijzer elektrische fiets

Waarop moet je letten bij de aankoop van een elektrische fiets? Wij leggen het je uit in 7 stappen.

I

Aanbod

Het aanbod van elektrische fietsen is enorm. Er zijn honderden merken en modellen beschikbaar, met prijzen meestal variërend tussen 500 en 10.000 euro. Uit een enquête blijkt dat service, garantie, gewicht, ondersteuning en actieradius de belangrijkste factoren zijn bij het kiezen van een elektrische fiets. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg. Uiteraard verwelkomen wij je ook graag in de winkel!

II

Service

De service is zeer belangrijk indien je je elektrische fiets niet zelf kan maken. Als je een elektrische fiets koopt bij M-bike, krijg je altijd voorrang. Vergeet niet om jaarlijks of na elke 1500 km een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren om verrassingen te voorkomen.

III

Garantie

Je krijgt standaard twee jaar garantie en het is mogelijk om dit te verlengen tot 5 jaar met een garantieverzekering. De wachttijd van een garantiegeval hangt vaak af van hoe snel je fietsenmaker reageert en van de service van de fabrikant. Bij M-bike werken we voornamelijk met merken die snel reserveonderdelen leveren, zodat we je fiets snel kunnen repareren. Als je je fiets niet kunt missen, krijg je een vervangfiets die gelijkwaardig of beter is dan je huidige fiets.

IV

Gewicht

Tegenwoordig kan je van elke reguliere fiets een elektrische variant krijgen: stadsfiets, mountainbike, vouwfiets, bakfiets of driewieler. Door de toevoeging van elektrische ondersteuning wordt de fiets vijf tot tien kilo zwaarder. Tijdens het fietsen met een elektrische stadsfiets merk je hier nauwelijks iets van. Je merkt dit wel bij het parkeren en als je de fiets op de fietsendrager wilt heffen. Om het parkeren makkelijk te maken, zijn er fietsen met een parkeerhulp en er bestaan fietsendragers met een lift zodat je deze niet meer moet opheffen. Hou er rekening mee dat een elektrische fiets altijd zwaar is. Indien dat niet is dan is het frame meestal zwak en instabiel. Dit is zeer gevaarlijk! Een fiets met een laag geplaatste accu is bij stilstand iets makkelijker overeind te houden en stuurt lichter. Bij een e-mountainbike is het gewicht veel belangrijker omdat deze heel wendbaar moeten zijn, daarom zijn de frames, motoren ... veel lichter gemaakt zonder in te boeten op de stijfheid, bekijk het verschil hier.

V

Ondersteuning

Vloeiend of schokkerig? Bij een elektrische fiets spelen er twee motoren een rol: je benen en de motor. Deze dienen goed samen te werken. Dit verloopt bij het ene systeem soepeler dan bij het andere. De elektrische ondersteuning op alle fietsen begint pas wanneer je zelf begint te trappen. Meer info vind je hier.

VI

Actieradius

Hoe ver kom ik? De afstand die je met een volle accu kunt afleggen, hangt af van verschillende factoren. Omhoog rijden, harde tegenwind en frequent optrekken na stoplichten kosten energie. Ook de keuze van de juiste versnelling (terugschakelen!), de rolweerstand (banden oppompen!), het gewicht en de snelheid (luchtweerstand) spelen een rol.​​​​​​​ Meer info kan je hier vinden.

VII

Waar kan je nog meer op letten?

Het display: Alle elektrische fietsen hebben een display. De meest eenvoudige zeggen alleen iets over de acculading en de gekozen ondersteuning. Een luxe display geeft ook ritinformatie zoals de snelheid, ritafstand en de verwachte actieradius. Het is prettig als het display te bedienen is zonder de handen van het stuur te halen. ’s Winters is het handig om de knoppen met handschoenen aan te kunnen bedienen.

Opladen: Er zijn volop oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het laden kost wel tijd. Een uur aan de lader betekent weer een uur met geringe ondersteuning of een halfuurtje fietsen met volle ondersteuning.

​​​​​​​Tweedehands? Bij M-bike verkopen we geen tweedehandsfietsen. We helpen onze klanten wel om hun oude fiets te verkopen. Denk eraan! Indien de garantie verlopen is dan neem je altijd een risico op de elektrische componenten zoals de batterij, motor en display, dit zijn dure onderdelen die elk moment stuk kunnen gaan. De kostprijs van een nieuwe accu of motor ligt tussen 500 en 2000 euro.

​​​​​​​Een elektrische fiets betekent vaak weer fietsen met een hogere snelheid. Begin voorzichtig. Wen aan de snelheid en oefen het op- en afstappen en het remmen.

​​​​​​​Wat maakt M-bike tot de specialist in elektrische fietsen? Bij M-bike verkopen we geen elektrische fietsen maar we adviseren eerder. Dat merk je direct als je onze winkel binnenloopt. Jouw wensen vormen het uitgangspunt bij de zoektocht naar een geschikte fiets en toebehoren. Tel daar de service bij op en je begrijpt waarom elke dag meer fietsliefhebbers de weg naar deze enige echte specialist in elektrische fietsen weten te vinden.

Samenvatting

Belangrijk is waar je jouw fiets aanschaft. Bij M-bike bieden we een persoonlijke en hoogwaardige service! Bij ons kun je een uitgebreide testrit maken door het heuvelachtige Houthalen. Dit is essentieel, aangezien vrijwel elke elektrische fiets goed presteert tijdens een korte rit. Echter, pas na een langere proefrit weet je of de fiets echt bij je past. Wij koppelen jou aan de elektrische fiets die het beste aansluit bij jouw behoeften. Zodra jij overtuigd en tevreden bent, zijn wij dat ook!

Boek hier je afspraak voor advies op maat!

Tevreden klanten aan het woord

Google totaalwaardering 4.9 uit 5, op basis van 200+​​​​​​​ waarderingen.

In de kijker

De ideale fiets voor jou? Sandro helpt je met je keuze!

Wij beantwoorden graag al je vragen. Wil je meer informatie over onze producten?