België verplicht fietsvergoeding voor woon-werkverkeer | M-Bike

België verplicht fietsvergoeding voor woon-werkverkeer


BRUSSEL – Vanaf 1 mei 2023 heeft elke werknemer in België recht op een belastingvrije fietsvergoeding van 0,27 €/km en dit in combinatie met andere voordelen. Premies, bruto loonruil en fietsvergoedingen zorgen ervoor dat elke werknemer in België zich een (bijna) gratis, of alleszins duurdere en/of betere fiets kan veroorloven.

In februari 2023 nam het Europees Parlement nog een resolutie aan, waarin er bij de Commissie en de lidstaten wordt aangedrongen om het fietsgebruik in de EU te verdubbelen. 2024 wordt dan ook het Europees Jaar van de Fiets.

Bij alle wegenwerken in België wordt de infrastructuur verbeterd en krijgt de fiets meer en veiligere ruimte. Maar niet enkel de openbare weg krijgt grondige aanpassingen, ook op financieel en fiscaal vlak, zowel voor particulier gebruik als voor woon-werk verplaatsingen, doet de Belgische overheid er alles aan om het fietsgebruik te stimuleren. Op de website van de Belgische overheidsdienst (FOD) voor Mobiliteit en Vervoer lezen we dat aankooppremies voor particulieren en/of ondernemingen vooral in Wallonië en Brussel worden aangeboden. Slechts in enkele Vlaamse gemeenten wordt dit toegepast.

Vlaamse fietshandelaars zien leasing jaarlijks toenemen

Vlaanderen ondersteunt vooral het fietsgebruik voor woon-werkverplaatsingen, en met succes. De verkoop aan bedrijven en fietsleasing is populair en neemt jaarlijks toe. Vele Vlaamse fietshandelaars zien hun aandeel in de verkoop aan bedrijven, hoofdzakelijk via leasing, jaarlijks toenemen en dit dankzij de (para-)fiscale voordelen voor ondernemers en werknemers.

Vlaamse ondernemers erkennen het positieve effect dat fietsen van- en naar het werk bij hun werknemers te weeg brengt. Bovendien zijn de kosten van een fietsaankoop of -leasing 100 % aftrekbaar, net als het creëren van parking, sanitair en andere initiatieven die het fietsgebruik stimuleren. Vooral leasing is hierbij populair, waarbij de werknemer aan het einde van de leasingperiode kan de fiets kan overnemen voor een restwaarde van 16 % van de initiële aankoopsom van de fiets. Bovendien is het leasebedrag volledig vrijgesteld van belastingen en kan de werknemer die laten inhouden op het bruto maandloon (bruto loonruil), waardoor er zelfs een belangrijk belastingvoordeel ontstaat.

bron:

https://nieuwsfiets.nu/2023/03/24/belgie-verplicht-fietsvergoeding-voor-woon-werkverkeer/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=BrancheUpdate+27+maart

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

Google totaalwaardering 4.9 uit 5, op basis van 200+​​​​​​​ waarderingen.

In de kijker

De ideale fiets voor jou? Sandro helpt je met je keuze!

Wij beantwoorden graag al je vragen. Wil je meer informatie over onze producten?