Veiligheid batterijen elektrische fietsen | M-Bike

Veiligheid batterijen elektrische fietsen



Special: Alles over accu’s en veiligheidsmaatregelenBerichten over accubranden bereiken steeds vaker het nieuws. Zo heeft onlangs in de fabriek van een elektrische fietsen fabrikant een hevige brand gewoed, zijn diverse accu’s bij mensen thuis inbrand gevlogen en is er zelfs een accu ontplofttijdens het fietsen.

Accu’s brengen risico’s met zich mee en deze mag u absoluut niet onderschatten. Wij adviseren u dan ook voorzorgsmaatregelen te treffen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

GebruikUit een groot nationaal onderzoek door de ANWB onder consumenten, is gebleken dat gemiddeld 50% van de consumenten vitale kennis over het gebruik van accu’s mist. Help de klant daarom op weg met behulp van de volgende tips:TIP 1.Probeer diepteontlading te voorkomen. Een accu kan helemaal leeg gereden worden, maar plug deze daarna direct aan de lader.TIP 2.Probeer de accu iedere maand op te laden. Lukt dit niet, hou dan minimaal om de drie maanden aan.TIP 3.Bewaren en opladen van de accu is het beste bij kamertemperatuur. Probeer een temperatuur onder de 10°C te vermijden.TIP 4. Til de fiets nooit op aan de accu. Accu’s zijn hier niet voor gemaakt en kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigen.TIP 5.Leg de accu op een veilige plek en binnen handbereik aan de lader.TIP 6. Schakel de lader uit als u weg gaat door deze uit het stopcontact te halen.Met deze tips blijven de cellen in optimale conditie en wordt voorkomen dat de accu niet voortijdig defect gaat. Op de QWIC website, handleidingen en accu’s worden deze tips ook vermeld.Let op! Is de consument gevallen met de fiets of is de accu gevallen? Dit kan schade toebrengen aan het cellenpakket. Adviseer de consument daarom altijd de accu na een val te controleren op eventuele externe of interne schade.In de informatievoorziening richting de consument vervult u een belangrijke rol. Bent u of de consument op zoek naar meer informatie omtrent het gebruik? Klik dan hier.Reparatie

Sommige onderdelen van de accu kunnen door slijtage, oneigenlijk gebruik of een valpartij beschadigen. QWIC biedt geen accureparatieservice. Daarentegen zijn sommige componenten eenvoudig door uzelf te vervangen; plastic kapjes | zekeringen | contactpunten | laadplug | verlichting

Het is niet toegestaan en sterk af te raden om zelf het cellenpakket te repareren of te reviseren. Laat dit te allen tijde doen door een specialistisch bedrijf.

Vervangen oranje QWIC casingHet vervangen van de oranje accu casing van de Premium series en de onderkant van de Trend series, vraagt om specialistische kennis. Bekijk onze webinar of neem contact op met onze Customer Service voor meer informatie.

Let op! Ruilt u een fiets in met een oudere accu? Controleer deze dan extra goed op schades of andere opvallendheden. Twijfelt u over de conditie? Behandel de accu met zorg en voer deze eventueel af door een gespecialiseerd recyclingbedrijf.OpslagWe adviseren u de juiste maatregelen te nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen en indien nodig snel te kunnen handelen. Een paar belangrijke tips:TIP 1. Schakel acculaders uit zodra u de winkel verlaatAccu’s ontbranden in theorie niet in een stabiele situatie. We adviseren daarom altijd acculaders uit te schakelen op het moment dat u de winkel verlaat. Oudere, beschadigde of gereviseerde accu’s zijn gevoeliger dan moderne accu’s en kunnen spontaan ontbranden door overbelading en overbelasting.TIP 2. Behandel valschade als risicovolAls een accu valt, kan daarbij een cel beschadigd raken. Bij zo’n beschadiging bestaat de kans dat de cel spontaan ontbrandt. Een ontbranding kan heel langzaam en ongemerkt beginnen, behandel dus valschade altijd als risicovol.TIP 3. Laad demo-accu’s af en toe op i.p.v. continue aan de laderHeeft u demo-accu’s op voorraad voor bijvoorbeeld uw testfietsen? Denk er dan ook aan om deze af en toe op te laden en niet continue aan de lader te houden. Daarnaast adviseren wij accu’s in de werkplaats op te laden in een brandwerende kast.TIP 4. Breng de accu in geval van brand z.s.m naar veilige locatieMocht er onverhoopt toch een accubrand plaatsvinden in uw winkel is het noodzaakelijk om deze accu zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen. Een accubrand is meestal intern, maar door de vrijkomende hitte kunnen andere omliggende delen vlam vatten. Bij tijdig handelen kan een accu naar buiten gebracht worden, eventueel in een blusdeken, zonder dat dat verdere nadelige gevolgen heeft voor mens of winkel. Mocht u geen veilige vluchtroute hebben, of meer veiligheid wensen, adviseren we een stalen bak in de werkplaats te plaatsen gevuld met het brandvertragende vermiculiet. Een accubrand kan geblust worden door een specialistische F-500 blusser, poeder, schuim, CO2, zand of water.Vervoeren en retournerenVanaf heden dienen accu’s te allen tijde te worden voorzien van een zogenoemde accudoos, welke speciaal op maat is gemaakt voor het type accu. Vrijwel alle nieuw geleverde accu’s zullen geleverd worden in zo’n nieuwe doos. Op deze manier heeft u altijd een doos paraat om een accu te retourneren. Dit geldt enkel voor onbeschadigde accu’s.

Heeft u een beschadigde accu en wilt u deze door ons laten verwerken? Neem dan contact op met onze Customer Service. Bekijk hier de handleiding.

Beschikbaarheid

Collectie e-bikes

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

Google totaalwaardering 4.9 uit 5, op basis van 200+​​​​​​​ waarderingen.

In de kijker

De ideale fiets voor jou? Sandro helpt je met je keuze!

Wij beantwoorden graag al je vragen. Wil je meer informatie over onze producten?