

Wat is het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec?
Een speed pedelec mag tot 45 km/h rijden en een gewone e-bike tot 25 km/h, Een gewone e-bike heeft dezelfde regels als een gewone fiets en een speed pedelec de volgende:
- Nummerplaat: het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm. Je kan de nummerplaat het snelste bekomen indien naar je verzekering gaat, zij kunnen de aanvraag online doen en dan heb je de plaat een dag later, Let wel op dat ze het juist invullen, vul autonoom rijden met trapondersteuning aan en niet alleen autonoom aan want anders krijg je een brommer plaat. Je kan uiteraard ook zelf naar de div gaan maar dan laten ze je wel even wachten.
- Fietshelm: het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering). In Nederland is er nog een extra NTA… verplicht, hou hier rekening mee.
Bekijk hier de verschillende helmen
- Rijbewijs: men moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (dat kan een rijbewijs voor een bromfiets of voor een ander voertuig zijn, rijbewijs G (landbouwvoertuigen) is uitgesloten).
Wat zijn de verschillen tussen de speed pedelecs?
Het grootste verschil tussen de speed pedelecs is de motor. Voor een speed pedelec kies je best voor een achtermotor omdat de krachten veel groter zijn dan bij een e-bike en dit geeft veel te veel slijtage op een middenmotor. De ketting en tandwielen verslijt uiteraard ook veel sneller.
De wattage van de motor wordt bepaald door de controller, je kan bij eender welke fiets het wattage verhogen door de controller meer stroom te laten geven.
Rekenvoorbeeld: De batterijen zijn 48v en je controller geeft 20A dan geeft je motor 48v*20A=960W, indien dit constant gegeven wordt dan is een batterij van 960Wh naar 1h of 40km leeg. De snelheid wordt bepaald door externe factoren zoals de wind, zitpositie, temperatuur, gewicht, bandendruk… Dit kan een zeer groot verschil maken. Doe de test zelf.
Dan is het natuurlijk ook nog belangrijk dat de bedrading in de motor dik genoeg is want anders wordt deze snel oververhit en valt hij uit. Je kan voor de wattage best niet teveel kijken naar de de fabrikanten want dit zijn vaak nominale waarden die ze gebruiken bij de homologatie. De piekvermogens liggen vaak rond de 1000W en meer. Het koppel is veel belangrijker, bij een Bosch heb je een 250w motor maar het koppel varieert tussen 40 en 70Nm en dat is een heel groot verschil, dit merk je zeker bij een e-mtb
Voor het comfortgevoel is het vooral belangrijk hoe de controller wordt aangestuurd, Klever heeft bvb twee sensoren waardoor hij zeer smooth rijdt, ze hebben vooral veel tijd en energie gestoken om de twee sensoren op elkaar af te stemmen. De torsiesensor reageert op de beenkracht en de rotatiesensor neemt over indien je op snelheid bent zodat je ondersteuning constant blijft, er is niets zo vervelend als je motor constant aan en uit gaat.
Het tweede belangrijke punt is de stijfheid van het kader, op hoge snelheid is het belangrijk dat je fiets stabiel is, Klever is hier opmerkelijk de winnaar, hiermee mag je tegen 45km/h door de bochten en gaten rijden en hij geeft geen kick.
En last but not least, de betrouwbaarheid. Storingen kan je wel missen indien je naar je werk rijdt, Klever heeft in het begin wat kinderziektes gehad maar deze hebben we er gelukkig kunnen uithalen, het is leuk om wat meer connectivity features te hebben maar dit geeft ook weer de nodige storingen. Je kan hier beter je smartphone voor gebruiken, deze kan veel meer en op eender welke fiets, en wil je weten waar je fiets is dan zijn er genoeg gps trackers op de markt, je kan beter een goede diefstal verzekering nemen 😉
Er zijn nog een aantal kleinere verschillen zoals de verlichting, hiervoor kan je beter een extern licht bijplaatsen want het standaard licht is niet sterk genoeg en je mag deze niet zomaar aanpassen, wij plaatsen meestal een lamp van 2000 lux bij, deze geeft een veel breder zicht zoals het groot licht van de auto.
Hier kan je een paar vergelijkingen terugvinden van speed pedelecs